Sunday, 31 July 2011

WISHLIST

Ehem..ehem..tetiba sakit tekak plak. hehe..mengada2 tol..=D WISHLIST ? kenapa dengan wishlist ? haa..nak bagitau ni salah satu dari wishlist aku dah tercapai ! hehe..esok-esok jela aku bagitau apenya tu..sebab terasa malas plak nak mengupdate. esok mase banyak terluang so boleh la update =) ehemm..ehemm...hehe..ce teka ape la agak-agaknye tu kan..FREEDOM ? BOYFREN ??? NEW LAPTOP ?? ke HUSBAND ? opss..hehe..ke MY DREAM CAR ? ke DEGREE ? itu lagi mengarut..lambat lagi..heh..esok-esok la yek..ok nyte semua ^__^

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum...ok dah memang confirm esok puasa =)) dengan ini saye ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam dan semoga menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan..amin...kepada kawan-kawan diluar sane ingat lagi tak niat puasa ? doa selepas berbuka ? ingat-ingat lupekan..maklumla puasa ni sebulan setahun..hehe...tak pe..sharing is caring..kan2..nah kepada yang dah terlupe tu meh la same-same kite mengingatkan kembali ^___^

 NIAT PUASA (harian)
 Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan fardu ramadhan tahun ini kerana Allah Ta'ala


NIAT PUASA UNTUK SEBULAN
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta'ala


DOA BUKA PUASA

Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.
 
 
DOA SELEPAS BERBUKA PUASA 
 
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Friday, 29 July 2011

Walaupun Bertudung

Wah...lagi beberapa hari je dah nak puasa..korang-korang semua dah bersedia ke ? aku macam tak bersedia je..=D hehe..tak dela..of coz la dah !!! Bile dah muncul bulan ramadhan so semua orang dah semestinya tak sabar nak tunggu syawal menjelma plakkan..tak sabar nak pakai baju baru, kasut baru, tudung baru and duit rayeeeee...hehe..kalau boleh semua nak baru ^__^"

Berbalik dari tajuk entry kali ni "walaupun bertudung" aku ade jugak keinginan nak rambut baru..haha..yela..takkan bile dah bertudung dah tak boleh nak merasa rambut barukan..alaa..buat tatapan sendiri je..=)) ikutkan hati macam-macam style aku nak buat tapi memandangkan aku ni jenis bertudung so tak boleh la nak bermacam-macam..semacam je boleh la. hehe...

Dah alang-alang bercerita ni aku nak jugak promote fanpage aku...baru-baru ni aku baru je uplod shawl satin so kepada sesiapa yang tertarik, terminat, tersuka or ape-ape la korang boleh la like fanpage aku yek..bukan setakat like tapi terus beli pun boleh coz semua shawl tu limited one code one items sahaja =) 

Tuesday, 19 July 2011

Wonderland or A Famosa

Semalam dah berpakat nak pegi mandi manda dekat tempat yang aku pernah cerita ni...Masing-masing dah bersemangat. Sampai-sampai je macam agak pelik sebab tak ramai orang..tapi rileks lagi. tergerak hati nak masuk kedai yang jual-jual baju renang tu...and ade la sorang mamat ni cakap hari ni tutup..tutup ? masih tak dapat tangkap..kiteorang fikir owh kedai ni tutup lagi..siap tanye bukak pukul bape...rupe-rupenye pekerja tu maksud kan hari isnin wonderland ni tutup..^__^" LORHH...bengang gile..tula selama ni kalau pegi tak dela nak survey dulu hari ape yang tutup..malunye tak terkata sebab bukan maen excited snap pic kat pintu gerbangnye...hahaha..




last-last kiteorang bercadang mandi kat A Famosa...xpela xde rezeki nak mandi kat wonderland...huhu..naseb baek la tak jauh sangat..







Tugas aku kali ni snap gambar dieorang ajela..aku tak mandi..pencen untuk sementara waktu..haha..so khidmat aku diperlukan la..ape je aksi aku snap...^__^


Mengalahkan anak ^_^"
Jeles..nak jugak..^^

Berenang sane berenang sini dalam pukul 2 lebih kiteorang pun nak gerak balik..sebelum balik sempat jugak bergambar =)






Bile dah ke melaka ni wajib kene singgah kat dataran pahlawan. saje suke-suke cuci mate...dah singgah tu kalau tak shopping sangat at least ade gak la beli satu barang kat sane walaupun kat batu pahat ade.. ^___^"





Doa Ringan Jodoh

Doa ringan jodoh ? kenapa tetibe plak nak bercerita pasal jodoh yek ? yela baru-baru ni kazen aku baru je berkawen and macam biasala bile ade keja kawen mestila ramai sedara-mara yang datang berkumpul. Bile kaum-kaum hawa ni dah berkumpul mula la ade yang bertanye eh dah ade pakwe belom ? eh nanti nak kawen nak tema macam ni la macam tu la...macam-macam lagi la ^__^ bagi yang dah ade calon tu memang la excited lebih bercerita tapi bagi KAMI yang tak nampak lagi siapakah gerangannye tu berangan gak tapi takla begitu excited ^__^" hehe... kalau disebut "mane ade pakwe lagi" orang takkan percaye...kalau dulu time-time sekolah, ade cakap tak de sebab takut kene marah tapi skang kalau tanye memang sejujurnye la aku jawab...kalau ade aku cakap "ADEEE..." kalau tak de tu memang tak dela .bile ditanye-tanye ramai plak yang masih menyingle so mak ngah kami pun menyuruhla anak buahnye mengamalkan surah yusuf ayat 4 dan surah al anbiya ayat 89 =)) hari ni tetibe nak buat entry doa ringan jodoh bukan sebab dah tak sabar nak kawen tapi juz nak kongsi dengan kawan-kawan yang kat luar sane tu yang masih belum jumpe pasangan hidup dan bolehla amalkan surah ni...






dan yang ini


Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi".



Renung-renungkan dan selamat beramal ^___^

Sunday, 17 July 2011

Perkahwinan (Pihak Lelaki)

Holaaaa...ok minggu lepas berlangsungnye perkahwinan antara along fadli dan kak aimi di bangi..so semalam di rumah pihak lelaki plak di negeri sembilan. sangat meriah dan kali ni temanye pink kaler ^__^ baju kami sedondon dah macam nak nasyid plak. hehe..2 minggu aku stay kat negeri sembilan and sampaikan ade orang salah sangka ingatkan aku pengantin perempuan ^_^" mane taknye inai penuh kat tangan kot...Hahaha..


Bukan aku je yang berinai..majoriti semua tau ^^

Tugas aku menyambut tetamu dan bagi gula-gula kat bebudak yang datang...nak bagi gula-gula tu aku tak heran sangat yang bab nak menyambut tetamu tetibe aku ni jadi pemalu plak..padahal orang bukan kenal aku pun. tapi entahla...seb bek ade kazen-kazen aku yang laen membantu..dalam sebok-sebok orang buat keje aku and adik aku sempat lagi terkinja-kinja kononnye nak amik gambar terbang2 ^____^ memang dalam kamera penuh gambar kami jela...testing punye testing jadila jugak..=)



Hitam pink..cantik jugak kalernye..i like =) 




nasyid lelaki =)
Nasyid perempuan =)


selesai je majlis saje gedik-gedik amik gambar..bile lagi nak melaram atas pelamin kan..hehe






Sorang je kumbang yang sporting..hehe..




Banyak lagi gambar tapi tak terlarat nak uplod...dalam fb aku malas dah nak menguplod..setakat kat belog ni nak cuci2 mate boleh la..hehe..ok la mud nak membebel panjang-panjang tak de la. sory..next time aku karang panjang2 yek..BYE !

Friday, 15 July 2011

Cheese cake

GOOD MORNING !!!

Ok hari ni nak kongsi resepi yang sangat simple untuk dibuat...tak perlu oven yang besar-besar..tak perlu nak kukus or masak..senang je kan..ni resepi dari kazen aku Mr. Syazwi =) Nak uplod picturenye die malu-malu tikus plak ^__^"


So ni la cake nye..simple tapi sedappp =)












BAHAN-BAHAN :

banyak kat kedai =)

ni pun ade kat pasaraya =)



taukan ape ni ? tak tau tanye emak korang ^^


CARA-CARA :

1. Masukkan ke semua cream cheese tu...



2. Lenyekkan guna sudu...(lenyek ? hehe..) macam ni haa..



3. Lepas tu korang putar la cream cheese tu...vRrroommm



4. Jangan lupa letak susu pekat..susu tu korang letak la sesedap rasa. sape-sape yang tak minat manis tu boleh letak sikit je






5. Lepas tu putar lagi kasi sebati...

6. Last sekali korang susun la biskut marie tu dalam bekas..macam ni..buat satu lapis dulu (susun rapat2 tau) dah habis susun korang letak cream tadi dan ratakan..lepas dah buat macam tu susun lagi biskut marie tu dan seterusnya...Bile dah siap korang sejukkan dalam peti ais yek..biar cake tu keras baru sedap dimakan  =)



Senang je kan ? haa..ape lagi try la buat...SELAMAT MENCUBA !

Sunday, 10 July 2011

Perkahwinan ( pihak perempuan )

Hari yang dinanti-nantikan telah pun tiba..debaran yang kian terasa telah pun berakhir..(macam nak tulis novel plak) Jumaat lalu 8 Julai 2011 along fadli dan kak aimi telah pun sah menjadi suami isteri..Weeeee~ lorh..aku plak yang hepy ^___^" aku cite ringkas-ringkas yek. ok pepagi dah gerak...mengantuk tu usah cakapla kan ^^... dari negeri sembilan kami ke bangi...VrRROOMmmmm...

Amik bahagian masing-masing =)



Kami nak jugak bergambar ^^

Pasangan Cute miut =))

Selesai untuk pernikahan...

9 Julai 2011 pihak perempuan (Bangi)

Bergambar selepas Pengatin Lelaki bersiap
Masa ni tuhan saje yang tahu betapa lapanye perut aku...gile lapar rasa macam puasa plak..tak sabar rasanye nak melantak nanti..hehe..

Tengah menanti hidangan

Alas perut..makan kerepek je ^__^


Sebelah tu lapa sangat dah . hehe
Seb bek airnye sodappp =)
Buku tetamu...tulis la ape yang nak ditulis
Peace...
Ok..selesai sudah...nak tengok pihak lelaki plak ? next week 16 Julai 2011 yek kat negeri sembilan..BYE !

Tuesday, 5 July 2011

Boleh Tolong tak ??

Heh..jangan maen-maen boleh tak ? adoyaii...buat sesuatu perkara tu cubela serius sikit dik oi...ini tak sesuke hati je kan. saye ni kekadang boleh jugak nak bersabar..ni memang tengah bersabar la sebab tu sempat nak mengarang ^___^" kalau tak sabar lame dah kot keluarkan parang...Kihkihkih..Sob sob sob..tolong yek..tengok emo dah petang-petang macam ni ~

BYE ! 

GRRRrrrRRR !!
 

Monday, 4 July 2011

ETONG'S ME AND MIRROR CONTEST


Salam 1 malaysia...hehe..tak penah plak aku mulekan mukadimah macam ni. ^___^ ni adelah contest kedua aku.kebetulan plakkan petang tadi baru je amik gambar depan cermin and tak sangka plak harini dipelawa oleh cik etong kite ni untuk join contest die..so tanpe membuang mase ok aku accept =))
1

2
 
3



"SAYA SUKA BERGAMBAR DI HADAPAN CERMIN KERANA DARI SITU SAYA TAHU APE KELEBIHAN YANG SAYA ADE  
DAN SIAPA SAYA SEBENARNYA =) "

p/s : memang saje kasi kabur-kabur sebab nak suh korang belek2 sampai terjojol bijik mate tu =D

Rase-rase macam nak hebohkan kepada :-



Menu Tengah Malam =)

Macam mane la kan time2 cuti ni badan tak naek...bile tengah malam je perut mule meragam..bukan sebab sakit perut tapi berbunyi-bunyi lapar ^__^"  bile jadi macam tu mule la dah jadi macam ape tercari-cari makanan kat dapur..selalu lapar je aku bedal megi tapi malam ni megi tak de ! adussss...aku dah la lapar tahap gaban bukannye tak makan sebelum ni tapi entah tibe je tengah malam memang automatik lapa..hehe..

Last-last dah tak tau nak melantak ape aku pun bercadang nak masak bubur nasi ! kihkihkih...masak bubur ? iye..ingat aku tak reti ke nak memasak ni ^____^  Senang je tak payah nak beria-ria..bukan nak masuk pertandingan memasak pun or bagi mak mentua makan ni diri sendiri yang nak makan..=DD Hahaha...campak tu campak ni siappppppp !

Bubur anak dara =D

Tarraaaaaaaaa ! hehehe..bubur simple je aku buat. kan dah cakap untuk aku makan je. yang wane hitam tu bukan lalat or kumbang tau ^_____^ tak dela teruk sangat aku ni sampaikan nak masak lalat sekali kot. tu lada hitam saje tak tumbuk lumat-lumat...baru seni..ade gaye tak ? Huahuahua...tengok macam tak sedap jekan..haih..korang ni jangan cakap macam tu walaupun tak de seri or tak menyelerakan tapi ade orang tu siap tunjuk gud lagi tau..ni haaa...

sedapppppppppp !

fuh...adik aku ni saje nak buat aku kembang...ade die cakap sedap..Hahaha..."ayonn..dap la "  iye..memang tau sedap ^__^" haa..kan dah cakap sedap..tula tak nak caye...walaupun pada aku adeh ape aku masak ni tapi kire ok la makan-makan tak mati pun =)) ingat adik aku tu tipu ke...nak bukti lagi ? meh-meh sini aku tunjuk...kihkih..

Sedap hingga menjilat mangkuk =D
Sob..sob..sob...terharu makan sampai macam tu sekali. Hahaha...kan dah cakap dari tadi memang sedap..habis tau..ye kot sedap ke die takut kene balun dengan aku tu terpakse jugak makan..hehe...kesiannnn =) bubur nasi ciptaan aku ni agak laku la jugak..ok ape dari tak laku langsungkan...masing-masing dah kenyang ape lagi tarik selimut dan krooohhh...kroohhh...gud nite semua *___*