Monday, 23 January 2012

Cuti Semester

Cuti sem dah bermula...so bermulalah tugas aku menjadi seorang pengasuh T_T" Bukan mengasuh kanak-kanak di tadika yek. Jalan-jalan? tak de maknenye..masa dihabiskan duduk dalam rumah je. Kalau jalan2 pun biasenye dengan family. Sorang gerak sume mesti gerakkkk..


Bisnes? aduh..hampir-hampir terlupekan pasal bisnes aku yang dah lame menyepi. Time cuti ni kalau beroperasi ok jugak sebab aku bosan dekat rumah. Nak on9 jauh sekali..asyik berebut je..sume khusyuk meng"on9"..aku? sorang2 terbiar tak de sape nak layan. Yang si kecik lagi la dari pagi sampai ke petang mengadap laptop..hurm..so yang terpakse mengalah akula..naseb bek ade tv xtra..so boleh jugak melayan movie untuk hilangkan kebosanan aku tu. haih ~



Tuesday, 17 January 2012

T.E.N.K.I.U

Teman di kala susah memang susah nak cari. Kalau ade pun boleh di bilang dengan jari jemari ku ini. cewaahh..hehe..stat dah..

Bile dah berjumpe dengan orang yang sanggup susah bersama kite, terasa syukur sangat2.  Diala teman, diala sahabat, diala kawan, diala si jantung hati =)) Mengeluarkan kata-kata or janji tu memang senang. "saya sanggup hidup susah dengan awak" "saya janji saya akan terima awak seadanye" Selalu la dengar kata-kata macam tu tapi tak tau sejauh mane kebenarannye kan.

Mungkin ade hikmah disebalik dugaan sepanjang exam ni. Tup2 boleh plak aku jatuh sakit and masa nila nak menguji kebenaran tu. Kebenaran ape? alaa..baru sebut yang kat atas tadi tu. Time ni la baru kite tau macam manela dengan pasangan kite yang kite memang dah pilih untuk kongsi suka dan duka. Sanggup ke dia berada disisi kite bile kite susah or sakit? Sanggup ke die terima kite seadanya? 

Perempuan ni mudah tersentuh hatinye..lagi2 kalau pasangan die caring gegile..haih..hati manela yang tak cairkan bile time sakit2 orang yang kite sayang tula selalu amik berat pasal kite. Bile sakit ni jujur la memang terasa nak perhatian yang lebih n kekadang tu cepat sangat sensitif. lagi2 kalau pasangan kite puji orang len mule la terasa diri ni begitu kerdil even die juz nak bergurau. yela tengah sakitkan so minda pun sakitla..fikir yang negatif je..huhu..tapi tak pe kekadang tu terhibur jugak dengan gurauannye.
"Mr.Zaf...tengs sesangat sebab awak sentiase berada disisi saye mase saye sakit. Walaupun masih belum sembuh tapi saye nak jugak say tenkiu so much sebab awak dah banyak bersusah kerane saye. Saye tau semua yang awak buat ni dengan hati yang rela n bukan dengan terpakse. Bile tau saye sakit teruk je awak terus on the spot datang tapi nak buat macam mane tak de rezeki n macam2 halangan yang ade. Its ok..ade hikmah semuanye tu. Ape yang penting awak selamat..Kesungguhan awak terhadap saye membuatkan saye makin jatuh hati dekat awak..Ternyata awak betul2 serius dengan saye. Saye berpuas hati dengan performance awak =))"

Sunday, 15 January 2012

Dugaan

Tak tau pun selama ni ade alergic tup2 boleh kene time final. Nak kate makan yang aneh2 tak dela, aku makan makanan yang selama ni memang aku makan. 2 minggu dah kene since stat dari first paper sampaikan tinggal minggu last ni pun still x ok. Makin teruk adela.

Pecah rekod boleh plak aku tetibe kene demam! Jarang sekali owh..bukan jarang memang dah lame aku tak kene demam. Pecaye x if aku cakap last aku demam mase form 5 so kire la bape tahun tak demam. logik? macam tak kan.tak pe2...jangan cakap aku buat cite dah le T__T"

Malam tadi rasenye dah kritikal bile gatal2 nye tak berhenti n paling sedih boleh plak serang kat muke dah macam ape dah..so terpaksa la pergi ke hospital..dugaan..allah betul2 nak menguji aku. Gap 3 hari sepatutnye dihabiskan mase untuk study tapi free2 je terbuang macam tu je. tak dapat nak gunekan sebaek mungkin. Allhamdulillah..now dah ok dari semalam n rasenye dah boleh berjuang nak berhempas pulas cover balik hari2 yang disia2kan tu.

Tenkiu so much dekat kawan2 aku (umi,arina n siti )and zaf sebab amik berat pasal aku...Yana, aten n zam tengs sebab sanggup tunggu aku sampai lewat pagi. Mr zaf..tengs sebab temankan saye sampai ke pagi semata2 nak tau perkembangan saye =)

Time ni muke dah penuh dengan merah2..=(
lepas demam dah elok nek plak benda alah ni
lepas je sapu ubat yang beli kat farmasi jadi macam ni. makin teruk =(
Time malam before pegi hospital nek sampai ke tapak tangan

Serius aku rindukan diri aku yang normal. And now alhamdulillah lepas kene cucuk  2 kali kat tangan memang terbaik sakitnye pagi ni bangun dah elok. hopefully jangan la nek lagi..tak sanggup aku =(

Sekarang lepas kene cucuk:




Allhamdulillah..semakin baek..

Friday, 13 January 2012

Lalalala ~

Berjalan-jalan mencuci mate. Bukan cuci mate tengok mamat-mamat B**g** le, ni cuci-cuci mate tengok lampu =D

tortoise ;)
maafla tortoise yana pemalu sikit ^^"
itu dia...jumpe dah !
celah kaki tu jugak nak bergambar. wat eve la T_T
Setiausaha PERIBADI pak cik belakang tu. Hadiah dah abis tu tersadai kat i-cty =D
Roomate,classmate merangkap my personal assistant. hikhik
ade gaye tak? cume tak gedik sikit. ^__^"
dapat gak snap pic kami berdua. rasenye snap yang ke 9 kali ni . =D
Sekian untuk keseronokkan semester 3 =)

Petua hilangkan gatal-gatal

Seminggu lebih dah aku kene gatal-gatal satu badan ni. Cume agak bernaseb bek sikit bile gatal2 ni tak beterusan means kejap ade kejap tak de tapi macam agak lecehla di waktu2 exam ni kan. Makan ubat dah, cucuk dengan jarum kat tang punggung pun dah tapi tak de pape perubahan pun. hurm...


So saje je la try menggooglekan kot2 boleh jumpe cara laen untuk hilangkan gatal2 aku ni.  Aku ade jumpe 1 blog ni die bagi petua2 untuk hilangkan gatal2:


Tepung Sagu:

Ambil sesudu makan tepung sagu dan campurkan dengan sedikit air. Titiskan cuka sebanyak empat titis. Setelah dikacau, sapukan bahan itu pada bahagian yang gatal. Lakukan setiap hari sehingga bintik-bintik gatal akibat peluh itu hilang dari tubuh anda.

Daun Kunyit;

cari daun kunyit, daun asam jawa dan daun pokok duri keman - tumbuk sehingga lumat dengan campuran sedikit garam,kemudian disapu pada tempat gatal. Insya Allah!"

Gambir; 

Sekiranya ada masalah gatal pada kulit dan kelenkang, cuba petua ini. Ambil sekeping gambir, masukkan kedalam piring kecil kemudian basahkan gambir dengan sedikit air supaya ia kembang. Kemudian sapu pada bahagian gatal. Selamat Mencuba.

Garam Kasar;

Bagi menghilangkan kesan daripada gigitan nyamuk dan menghilangkan gatal-gatal pada kulit, campurkan garam dan air, jangan biarkan garam itu terlarut. Kemudian sental garam tadi di bahagian yang kena gigitan. Selepas itu, anda tidak akan terasa gatal-gatal lagi dan kesan gigitan juga hilang.

Daun Rambutan:

Daun rambutan juga boleh mengatasi masalah kulit kepala yang gatal, caranya masukkan daun rambutan dalam satu bekas yang berisi tiga gelas air, hancurkan daun rambutan , setelah itu perah dua biji limau nipis serta kacau hingga sebati. Selepas itu tapis air tadi, sapukan rata-rata biar ia menyerap pada kulit kepala. Sebaik-baiknya hendaklah amalkan dua minggu sekali.


mule-mule macam ni je..
lepas tu jadi macam ni. baru kat tangan belum lagi kat tempat laen ^_^"

Monday, 9 January 2012

=)

Cinta bukan hanya dimata,
Cinta hadir di dalam jiwa,
Biarlah salah dimata mereka,
Biar perbezaan terlihat antara kita

Ku harapkan kau kan terima, 
Walau dipandang hina,
Namun hakikat cinta kita,
Kita yang rasa...la..la..la..

Stress yang menggunung tetibe turun dengan mendadak bile terima sms dari Mr. Zaf...Tersenyum bile dapat lirik lagu 'suci dalam debu'...

Lirik yang penuh dengan maksud tersirat. Hanye kami dan tuhan saje yang tau. Tengs awak..saye suke =)


Saturday, 7 January 2012

S.E.C.O.N.D day

Ok esok bersamaan dengan sunday day..hari yang sepatutnye beristirehat bersama suami (gatai) hikhik, golek2 atas katil bersame bantal wangi, tido patutnye bangun dah dekat nak masuk waktu maghrib dan sewaktu dengannye. Tapi jangan berangan le sebab esok paper aku yang ke 2. Pagi2 dah kene bangun untuk berperang dengan kertas soalan yang tak tau apela isi dalamnye. =.="


Masih sempat mengupdate belog sebab aku dah rase macam nak muntah tengok kertas. Gaye belaja dah macam lawyer. Silap2 lawyer pun tak macam ni. Hahaha. Ditambah pulak sakit gatai2 aku ni tak elok lagi bukan gatai sebab ade kurap ea..lempang kang sape cakap macam tu n bukan gatai sebab gatai yang menggedik2 tu ea cili mulut tu kang..ni gatai doktor cakap sebab alergic! adeh sejak bilela aku alergic ek. Rasenye menggaru2 yang lebih dari membace so tak boleh nak fokus. serabut2 ! Dugaan sume ni ...




"Ya Allah, kau permudahkan lah aku dan kawan2 aku untuk menjawab soalan Data esok pagi. Amin..."


Wednesday, 4 January 2012

Contest Blog Paling Comel

Tengs to Farah sebab tag tasya =)


Hehe..Contest Blog Paling Comel? Aisehh..memang tak pernah terfikir nak join contest macam ni sebab aku tau blog aku tak comel mane pun. Yang comel2 melambak kat luar sane. Tapi memandangkan aku sudah di tag so join ajela. huhu ^__^


Simple je syaratnye..
  • Mesti cari button follow sampai jumpa dan follow blog http://www.melaola.blogspot.com/
  • Kemudian buat entry tentang "Contest Blog Paling Comel"
  • Tag 2 orang..(Make sure orang yang di tag tu tau)
  • Contest tak di batalkan walaupun peserta kurang dari 5 orang.
  • Sila letak URL penuh tau.



Insan yang terpilih :



TQ ~

Tuesday, 3 January 2012

Siapa Dia ?

Sebelum bace tu nak bagi warning ni. kalau rase tak bape minat nak bace part2 yang jiwang keparat or karat so rasenye anda2 sekalian wajib meninggalkan blog ini dengan segera. Hehe ~  =D

Sebelum kenal dengan 'dia' boleh dikatekan aku ni anti lelaki. Bile kate anti lelaki ni tak de la sampai bertukar selera ke perempuan. Tak bukan macam tu masih waras lagi cume aku tak berapa minat dengan lelaki yang mule nak mengorak langkah untuk berkenalan dan seterusnye kenal2 dan seterusnye lebih dari kenal2..Bukan setakat tu kalau dengar lagu cintan2 ni benci bukan men sampaikan pernah la satu masa tu dalam hp aku memang tak de simpan lagu pun n kalau tengok tv bile ade lelaki tu bagi ayat2 manis macam coklat aku rase meluat gile. Semuanye berpunca dari someone yang pernah buat aku rase frust tertonggeng2 n diperbodohkan macam tu je. So tak pasal2 lelaki yang tak bersalah jadi mangse kebencian aku. =.="

Segala-galanye berubah bile aku mule kenal dengan 'dia'. Perasaan anti dekat lelaki tu boleh hilang serta merta bile jumpe 'dia'.  Ape yang aku nak bagitau ni 'dia' tersangatla best..best..best n best. Serius memang tak sangka masih ade lagi lelaki kat dunia ni macam die. Berkawan dengan die membuatkan seolah2 aku rasa dihargai gile2. eh silap..bukan seolah2 tapi MEMANG =)

'Dia' seorang yang cerewet! Cerewet dalam pilih pasangan n mudah suke dekat someone. (Kate dia la) Errkk..Menakutkan bunyinye tu. =.=" Aku pun bukanla perfect sangat ade je kecacatan, kelemahan n kekurangan. So agak merisaukan di situ. Sejak kami kenal so far so gud. Alhamdulillah berjalan dengan lancar. Even pernah tergantung macam tu je hubungan kami now dah ok, lagi ok dari sebelum2 ni.

Bukan nak memuji dia or nak membangga-banggakan dia tapi dah memang realiti. Ye kate orang mule2 tu memang indah nanti dah lame2 jangan harapla.Tapi dengan dia tak, dari mula n sampai sekarang masih indah n mudahan2 keindahan tu berkekalan. (eekkkk) ^__^ 

Tenkiu so much kepada MR.ZAF ye tula name dia. Tenkiu sebab terima saye seadanye. Even saye berjerawat awak still puji saye cantik n lagi up sikit 'jelita'. Aduh..tak de orang yang akan puji macam tu. Yep saye tau awak tak amik kesah pasal tu malah bagi semangat lagi adela. Awakla lelaki pertame kate suke dekat jerawat saye! I can't believed it. Haha..kelaka pun ade tapi bukan sebab awak nak amik ati kan. =D  

Awak kate bile dapat kesan je perangai pelik2 sikit awak dah semestinye tanpe teragak2 akan reject someone tu. But dengan saye awak tak buat macam tu malah makin suke ! Even saye buat muke tak senonoh or perangai pelik awak still boleh accept. Tengs sebab masih terime saye. Saye bukan seorang yang control2 n ape yang saye buat tu memang realitinye itu saye bukan orang len or juz nak cover2 depan awak yek MR.ZAF =) 

Paling bes bile awak layan je kepala saye. haha..ikutkan perangai saye ni memang berbeza dengan umur tp awak still layan n tak sangka ape saye buat tu boleh menggembirakan awak n yang tak sangka saye dapat mempengaruhi awak jadi macam saye =DD

Makan ayam dengan rakus pun dia still x kesah =D

Dia x kan reject even amik pic macam ni =)
Baru perasan macam ade iras2 aci kat belakang la. haha.. x pe MR.ZAF  still minat gak =.="
Kenal dengan dia dah lebih dari seminggu n dah lebih dari bulan n dia still dengan aku so jawapannye confirm "Saye Natasya Razib berjaya menambat hati dia n berjaya membuatkan dia stay di sisi saya dengan jayanye  =))"



Monday, 2 January 2012

Oh My Wishlist ^^

Dah lame patutnye benda ni nak diumumkan tapi tak tertaip-taip dekat blog aku ni kan. Perasankan ade kotak wishlist aku tepi belah kiri tu? Haa..1 wishlist aku dah patut di tanda. 


Agak-agak yang mane? Dream car? Hoho..mane ade..duit pinjaman pun tak berbayar lagi ni takkan dah dapat dream car kot. hehe..


Ok la actually part boyfren/husband yang perlu ditanda. Tapi bukan sebab aku dah ade husband tak..belum lagi..tak kawen lagi cume dah di booking..=) Sebelum-sebelum ni teragak2 nak tanda part tu. Bukan ape masih terfikir agak2 nak tanda time dah betul2 si dia jadi husband aku or tak. So lepas dibincang2 tak salah kalau nak tanda so orang pun boleh tahu yang aku sekarang dah di booked =D 


Betul kate orang jodoh dan pertemuan sumenye ditangan tuhan. kite hanye mampu merancang allah yang menentukan. So ape2 yang berlaku lepas ni aku terima. kalau ade jodoh ade la. insyaAllah =)


Siapa die? Keje ape? Umur bape? Hensem tak? Tak kire la die macam mane yang penting hati die. Tak pe kalau die jodoh aku jangan khuatir satu hari nanti pasti terpampang muke die dekat blog ni. Tunggu je la..Mase tu nak komen ke nak kemon ke nak puji ke nak keji ke nak ape2 ke boleh2 tak de hal =.=" 






P/S: Yang penting dia putih macam korea. Rase nak gigit2..Haha..ok kalau rase geli cepat klik pangkah nun atas di sane =DD

Welcome 2012

Masih belum terlambat nak wish Selamat Tahun Baru 2012.  Sekejap sangat masa berlalu n tak sangka sekarang dah masuk tahun 2012. Sebelum-sebelum ni memang excited bile nak masuk tahun baru but this year rase macam nak stay je di tahun 2011. Kenape? entah maybe cantik sangat kot tahun ni  "2012". 


Masuk tahun baru ni bermula la dengan bermacam-macam azam yang disenaraikan. Untunglaa ade jugak azamkan dari langsung tak berazam. Huhu..Hajat paling besar aku untuk tahun ni just 1 je. Walaupun 1 tapi sangat bermakna.. Mudahan2 satu hari nanti tercapai la jugak.


Permulaan untuk tahun baru ni ialah berperang dengan "FINAL EXAM" baru masuk tahun baru dah nak berperang yek. Tak pe berperang untuk mase depan, bukan berperang yang boleh memudaratkan negara. hehe..Peperangan ni tak la lame mane..juz 20 hari je tapi macam2 dugaan ade. Penyakit 'M' tu memang tak boleh nak dielakkan..disiplin diri tu kene kuat insyaAllah mesti boleh =) Tapi masalahnye aku ni kuat tido bukan kuat study. haha...Tak pe kan dah tahun baru so semangat mesti la kene baru n berkobar-kobar. kan..kan..=)


Haish..panjang plak dibebelkan.  Actually entry ni juz nak wish tahun baru je, kan simple if tulis
Hepy New Year 2012 !
Hehehe...=DD